Sar vrednost je pomemben podatek pri nakupu mobilnega telefona


Nakup mobilnega telefona je dandanes postal pravi podvig, saj se morate med široko konkurenco različnih pametnih telefonov prebiti s pomočjo primerjanje številnih podatkov in specifikacij o posameznem mobilnem telefonu, pri čemer za marsikateri podatek sploh ne veste, kaj vam s svojo vrednostjo pove. Eden izmed pogosto spregledanih podatkov, za katerega mnogo ljudi ne ve, za kaj bi jim koristil, je zagotovo sar vrednost mobilnega telefona. Če tudi vi ne veste, kaj vam sar vrednost sporoča, vam vsekakor svetujemo nadaljnje branje.

Kaj je sar vrednost?

Uraden naziv vrednosti sar je stopnja specifične absorpcije. Čeprav se ta izraz sliši zelo abstraktno, ga lahko razložimo na zelo enostaven način. Stopnja specifične absorpcije se povezuje z elektromagnetnim sevanjem, ki je prisotno v vsakem mobilnem telefonu, ki je priključen v telefonsko omrežje.  Sar vrednost je tako podatek, ki nam pove, približno koliko energije naj bi naše telo absorbiralo zaradi izpostavljenosti elektromagnetnemu sevanju, pri uporabi mobilnega telefona, ki dela s polno močjo. Sama vrednost pa se podaja v enoti vat na kilogram osebne telesne teže. Stopnja specifične absorpcije je tako zelo pomemben podatek, ki vpliva na zdravje ljudi, zato mora biti obvezno naveden na listu specifikacij vsakega mobilnega telefona, oziroma najpogosteje ta podatek najdete med navodili za uporabo mobilnega telefona ali na spletni strani ponudnika izbranega mobilnika.

Kolikšna je primerna sar vrednost?

Verjetno ste že slišali, da prekomerna izpostavljenost sevanju mobilnih telefonov lahko škoduje našemu zdravju in nenazadnje povzroča nekatera rakava obolenja. Zato je toliko pomembneje, da smo pri nakupu mobilnega telefona res pozorni na to, koliko je vrednost stopnje specifične absorpcije (sar). Ker je varovanje zdravja državljanov tudi naloga evropske unije, je vrednost sar določena tudi z evropskim standardom, ki mu morajo slediti vsi, ki želijo mobilne telefone prodajati na evropskem trgu. Trenutno standard zapoveduje maksimalno vrednost 2 W/kg. Dobra novica je, da ima večina sodobnih mobilnih telefonov veliko nižjo sar vrednost, večina mobilnih telefonov namreč niha okoli vrednosti 1 W/kg. To pomeni, da so proizvajalci mobilnih telefonov naredili že velik korak v smeri znižanja dolgotrajne izpostavljenosti sevanju mobilnih telefonov. Vseeno pa naj podatek o stopnji specifične absorpcije ne bo nekaj, kar lahko brez slabe vesti spregledate.

Če ste pri nakupu v dilemi med dvema mobilnima telefonoma, vam vsekakor svetujemo nakup tistega, ki ima nižjo sar vrednost. Zlasti pa bodite pozorni na vrednost stopnje specifične absorpcije takrat, ko kupujete mobilni telefon izven meja evropskega trga. Evropski standard vrednost sar omejuje in določa le za telefone, ki se prodajajo in ponujajo potrošnikom na evropskem trgu in ne izven njegovih meja.

Recent Posts