Najboljši pametni telefoni 2020


pametni telefon

V sodobnem času so pametni telefoni postali pomemben del posameznikovega vsakdana. Prevzeli so ogromno število funkcij in nalog, za katere smo včasih imeli več posameznih naprav. Današnji najboljši pametni telefoni imajo funkcijo komuniciranja preko telefonskega klica, sms sporočil, Facebook messengerja, Instagrama, Skype, Discord,… Prav tako imajo ostale pripomočke kot so kalkulator, budilka, koledar, beležko. S tem praktično nadomestijo večino naprav oziroma pripomočkov, ki jih posameznik potrebuje na dnevni ravni, tako v zasebnem kot v poslovnem življenju. Seveda pa nam omogočajo tudi brskanje po spletu, fotografiranje odličnih fotografij visoke kakovosti in ločljivosti, opremljeni so z večim številom kamer. Določeni novi pametni telefoni tako vsebujejo več kot tri kamere zadaj, in več kot dve kameri spredaj. Opremljeni so tudi z GPS-om in brezplačnimi Google zemljevidi, ki pridejo zelo prav v primeru, ko se odpravimo na izlet pa ne poznamo točne poti. Spremenila se je tudi tarifa zaračunavanja mobilnih podatkov s strani ponudnikov omrežja. Tako danes večina mobilnih paketov vsebuje preko 20 gigabajtov podatkov, kar je res ogromna številka. Pred 10 leti se je ta številka gibala okoli 1 gigabajta prenosa podatkov po dosti dražji ceni kot danes. Najboljši pametni telefoni pa imajo dosti močno proizvodnjo in konkurenco.

Najboljši pametni telefoni
Najboljši pametni telefoni 2020 že na voljo

Trenutno vodilni najboljši pametni telefoni po prodaji in priljubljenosti pri ljudeh so Samsung, Huawei in Apple Iphone. Pri tem je za uporabnike pomembno predvsem na kateri sistem se navadijo. Prav tako je potrebno opozoriti da Iphone še vedno ne ponuja prevoda operacijskega sistema v slovenskem jeziku, medtem ko ima Android prevod v slovenščino že precej časa. Večina uporabnikov se prav tako ne zaveda, razlike med Androidom in iOS. Največja razlika je predvsem v tem, da ima Android odprto koden sistem, kar pomeni da lahko vsak, ki ima dosti znanja o programiranju spremeni operacijski sistem Android po svojih željah, medtem ko pri iOS ni te možnosti, saj je to zaprtokodni sistem, kjer razvijalec ne dovoli spreminjanje kode operacijskega sistema.

Najboljši pametni telefoni so tudi različnih velikosti in oblik. Tukaj je izbira odvisna od vsakega posameznika posebej. Nekateri posamezniki imajo raje večji ekran, spet drugi želijo manjše in bolj priročne. Z velikostjo zaslona se v večini primerov spreminja tudi delovni čas aparata, saj večji kot je zaslon več energije uporablja telefon, ko je zaslon aktiven. Pri zaslonu je tudi potrebno paziti na samo ločljivost. Najpogostejša trenutno je FullHD ločljivost, pojavljajo pa se že tudi zasloni z 2K in 4K ločljivostjo. Tu gre za število pikslov, ki se prikazujejo na zaslonu pametnega mobilnega telefona.

Seveda pa se je z leti razvoja spremenila tudi cena pametnih telefonov. Ta ima razpon od 100€ pa tudi do 1000€, lahko tudi več. Cena se spreminja glede na znamko samega telefona, velikosti, funkcij in komponent, ki jih vsebuje. Priporočljivo je, da se posameznik pred nakupom odloči, katere funkcije potrebuje in koliko je za pametni telefon pripravljen dati iz denarnice.

Pametni telefoni so dosti bolj občutljivi, kakor so bili starejši mobilni telefoni z manjšimi zasloni in fizičnimi tipkami. Zato se priporoča tudi nakup zaščitnega stekla in ovitka, ki bo pomagalo zaščititi vaš pametni telefon. Ovitki so narejeni iz različnih materialov. Največkrat se uporabljajo gumijasti in plastični, so pa tudi kombinacije gume in plastike.

Najboljši pametni telefoni 2020 so trenutno Samsung S20+, Huawei P30 Pro in Iphone 11 Pro.

Recent Posts