Mobiteli za starejše – kaj naj omogoča tak mobitel?


Tehnologija je v zadnjih nekaj letih močno napredovala, tudi na področju mobilnih naprav. Zato se bomo v današnjem članku posvetili mobitelom za starejše, torej, kakšni naj bodo mobiteli za starejše, da jih bodo z veseljem uporabljali in predvsem, da bodo sploh videli, kdo jih kliče oz. jim pošilja sporočilo. Vsi vemo, da danes življenje brez mobitela praktično ni več mogoče, zato so v ponudbi tudi mobiteli za starejše.

mobiteli za starejše

Napredek na področju telefonije tako hitro napreduje, da se je že težko spomniti, kakšni so bili mobiteli pred 10 leti. Pa se spomnimo skupaj, da smo imeli vsi telefone na tipke, baterija pa je zdržala več kot teden dni. Danes ima večina telefon na dotik, ki omogoča skoraj več funkcij kot računalnik ali tablični računalnik, a baterija se izprazni en, dve, tri. Starejši ljudje, tu mislimo predvsem na naše babice in dedke, ki potrebujejo telefon v večini le za klice, mogoče za pošiljanje sporočil in občasno fotografiranje. Za takšno uporabo gotovo ne bodo kupovali najnovejših mobitelov, ki imajo veliko prostora za namestitev različnih aplikacij, najboljšo kamero, odklepanje na prstni odtis itd. Verjetno se vsi strinjamo, da morajo biti mobiteli za starejše enostavni za uporabo in polnjenje, predvsem pa morajo biti črke in številke dovolj velike, da takoj vidijo, kdo jih kliče oz. jim pošilja SMS sporočilo. Ponudba takšnih telefonov je še vedno velika, seveda z različnimi cenami, nakup pa je možen v vseh trgovinah, kjer prodajajo telefone in računalnike, preko spleta ter tudi v nekaterih živilskih trgovinah.

Katere najpomembnejše lastnosti in funkcije naj imajo mobiteli za starejše?
Poglejmo najprej najpomembnejše lastnosti in funkcije, ki naj jih ima mobiteli za starejše. Kot smo že omenili, naj imajo mobiteli za starejše možnost nastavitve velikih črk, saj vemo, da njihov vid ni več tako dober kot pred leti. Vsi pa si želimo, da bi videli, kaj smo jim poslali v SMS sporočilu in da bi videli, kdo jih kliče. Dandanes lahko v ponudbi mobitelov najdete naprave z zelo velikimi črkami in majhnimi ekrani, tako oseba vidi samo, kdo jo kliče, saj se ime oz. telefonska številka izpiše praktično čez cel ekran. Druga zelo pomembna lastnost je tudi velik ekran, kjer starejše osebe lahko pišejo in berejo SMS sporočila. Da pa bo tipkanje šlo lažje od rok, naj bodo na telefonu tudi večje tipke, saj s starostjo nekoliko upada tudi prefinjenost v motoričnem gibanju prstov. Tretja pomembna lastnost je možnost glasnega zvonjenja, da slišijo, da jih nekdo kliče. Potem, ko pa se javijo na klic pa morajo to osebo tudi dovolj dobro slišati, zato jim nastavite primerno glasnost, da ne bo težav v komunikacij. Zagotovo naj imajo mobiteli za starejše med katerimi boste skupaj z babico in dedkom izbirali mobitel, tudi enostaven priključek za polnjenje naprave. V ponudbi so tudi takšni mobiteli za starejše, ki jih samo posedete na polnilno napravo in baterija se že polni. Mobiteli za starejše imajo običajno tudi zelo pregleden in enostaven meni, da je uporaba kar se le da preprosta. Je pa tukaj še ena funkcija, ki je zelo primerna za starejše uporabnike mobitelov – tipka za klic v sili. Vi vnesete telefonske številke v mobitel in ko vaša babica ali dedek dlje časa tišči to tipko, običajno je na zadnji strani telefona, bo telefon klical na pomoč, dokler se oseba, katere je vpisana številka, ne javi. Zelo uporabna funkcija, če na primer babica pade in ne more vstati in vas na tako enostaven način pokliče na pomoč. Starejši imajo radi na telefonu tudi svetilko, možnost poslušanja radia in kamero. Babica bo z veseljem fotografirala orhidejo, ki ji bujno cveti ali sosedovega mačka, ki se greje na soncu njenega dvorišča.

mobiteli za starejše

Mobiteli za starejše, ki so malce naprednejši
Zdaj pa poglejmo še kakšni so mobiteli za starejše, ki so malce bolj napredni oz. želijo imeti mobitel na dotik. Ti mobiteli so precej večji od tistih na fizične tipke, imajo večji ekran, boljše kamere, več prostora za različne aplikacije, med drugim tudi uporabo spletnih brskalnikov, priljubljenih socialnih omrežji, kot sta Facebook in Instagram. Omogočena pa je tudi uporaba aplikacij za videoklice, ki so se v preteklosti že izkazali za zelo uporabne, ko smo bili fizično ločeni od naših ljubih oseb.

Mobiteli za starejše – predplačniški paket ali naročnina
Starejši ob nakupu lahko izbirajo med dvema možnostma, kakšen mobitel bodo kupili, s predplačniškim paketom ali bodo sklenili naročnino. Če se odločijo za predplačniški paket, bodo račun polnili s karticami za 5, 10 ali 20 €, ki jih lahko kupijo v vseh trafikah, trgovinah z živili ali pa jim jih vi napolnite preko spleta. Pomembno je opomniti, da ko zmanjka denarja na računu ni mogoče klicati nikogar, razen klic v sili (112 ali 113). V primeru, da se odločijo za sklenitev naročnine, pa bodo mesečno prejeli na dom položnico, v znesku, ki so ga zapravili v preteklem mesecu in jo poravnali na vnaprej določen datum.

Recent Posts