Ima tudi vaš otrok atopijski dermatitis?

Atopijski dermatitis je besedna zveza, ki je na videz takšna, da jo morda le težko razumeš, ko se vanjo poglobiš, pa vidiš, da gre v bistvu za hude težave s kožo. Otrokom z atopijskim dermatitisom radi rečemo tudi ‘atopiki’, saj so to neke vrste posebni otroci, ki imajo zelo občutljivo kožo oziroma je njena pregrada tako šibka, da le stežka v sebi zadržuje vso potrebno vlago. Največja težava pri tem torej je, da je treba kožo dodatno vlažiti, kar počnemo z različnimi pripravki, od znotraj pa na primer s kakšno dieto, saj je atopijski dermatitis pogosto povezan tudi s kakšno specifično alergijo na hrano.

Atopijski dermatitis

Bolezen najpogosteje prizadene majhne otroke, največkrat že v prvih mesecih življenja. Dobro je, da se ga čim prej odkrije, kar navadno seveda naredi pediater, saj to pomeni, da lahko začnemo blažiti njegove posledice, s tem pa otroku močno olajšamo življenje. Atopijski dermatitis je torej zlasti bolezen otrok, pri čemer je treba poudariti, da velikokrat izzveni nekje do tretjega leta starosti, včasih pa se nadaljuje tudi dlje, nekateri imajo težave z njim celotno življenje. Poglavitna težava ljudi z atopijskim dermatitisom je torej pomanjkanje vlage v koži, kar privede do izredno suhe, hrapave in srbeče kože, na njej se lahko pojavijo različno velike spremembe v obliki rdečih pik ali večjih krogov. Ta znamenja so lahko različnih oblik in različnih velikosti, navadno pa so tudi hrapava oziroma je koža na njih zadebeljena. To je že kar drastičen znak atopijskega dermatitisa, kar je najhuje, pa je, da je koža na teh predelih tako srbeča, da se otrok marsikdaj spraska do krvi, tako ga srbečica moti. Ker se praska, se obolela koža nima niti časa zaceliti, poleg tega se bakterije z obolelega mesta prenašajo naprej, s tem pa se obolela področja le še širijo in širijo. Najhuje je največkrat pozimi, ko je v naših domovih zaradi ogrevanja precej suh zrak, poleg tega so temperaturne spremembe hitre in velike, kar pa za kožo seveda ni dobro.

Seveda, če ne ukrepamo, je vse skupaj lahko precej boleče in moteče, zato je dobro, da imamo v domači lekarni različne pripravke, ki atopijski dermatitis vsaj malce omilijo. Nekaterim pomaga nekaj, drugim spet nekaj drugega, mi jih bomo našteli le nekaj: osnova nege v boju zoper atopijski dermatitis je dobra negovalna krema, ki jo navadno predpiše zdravnik in vam jo namešajo v lekarni. Vsebuje veliko vlage in ima sposobnost zadrževanja te vlage. Za področja, kjer je stanje najhuje, se uporablja kakšna drugo, specifično mazilo, a vendar bodite pri uporabi previdni, saj imajo lahko različne stranske učinke, nekatera naj bi celo povzročala odvisnost kože od njih.

Še posebej svarijo proti mazilom, ki vsebuje kortikosteroide. Ta stanje sicer takoj olajšajo, ampak jih ni priporočljivo uporabljati več dni skupaj, poleg tega jih mažemo res na tanko in res le na tista področja, kjer je stanje najhujše. Nikoli, res nikoli pa z njimi ne mažemo odprtih ran ali prask. Zavedati se je treba, da je koža atopikov velikokrat spraskana, na kar je treba biti še posebej pozoren. Za te primere sicer obstaja mazilo, ki odpravlja bakterije, vendar pa je po našem mnenju vseeno najbolje, da rane čistite z vodo ali kakšnim povsem naravnim sredstvom. Poleg mazil, ki jih imate dandanes na voljo res veliko, pa so vam na voljo še drugi pripravki za nego kože. To so na primer hrastovo lubje (za kopel), obkladki (za področja, kjer malčka res najbolj srbi), kakšno antibakterijsko milo ali kopel, pa seveda kakšen sirup, ki odpravlja simptome alergije (srbečica) in podobno.

Atopijski dermatitis je kompleksna težava, ki je ne morete odpraviti čez noč. V kolikor stopa v koraku s kakšno alergijo, mora otrok seveda na dieto, je pa tudi res, da se stanje v prvih letih življenja hitro spreminja in je otrok lahko danes alergičen na mleko, jutri pa bo morda na jajca. Priporočamo, da tovrstnim težavam na koži namenite res veliko pozornosti, cilj naj vam bo splošno dobro počutje vašega otroka. Če ga koža srbi, otrok ne bo mogel spati, vse dneve bo razdražen in slabe volje, skupaj z njim pa tudi vi.