So pametni telefoni res primerni za otroke?


Pametni telefoni

Sodobna tehnologija danes prežema vse pore naših življenj, pametni telefoni pa so nekaj že tako običajnega kot pralni stroj ali kakšen drug gospodinjski aparat. Časi se spreminjajo in tudi današnja otroštva so precej drugačna od tistih pred 30 leti. Sodobni starši, ki so sami odraščali brez mobilnikov, se tako kaj kmalu znajdejo pred pomembnimi vprašanji, na primer – kdaj svojemu otroku kupiti pametni telefon, ali ga sploh navaditi na uporabo, kdaj in kako pogosto naj ga uporablja, ali naj ga nosi v šolo …?

Vse to so vprašanja, na katera mnogi odgovora preprosto ne poznajo. Pametni telefoni so pač nekaj, kar je vsem nam neizogibno, hkrati pa bi radi svojim otrokom omogočili tudi nekaj takšnega otroštva, kot smo ga bili deležni sami – plezanja po drevesih, igre na prostem, plazenje po grmih, skakanje po lužah … Prepričani smo, da je to tisto pravo otroštvo, ki pa ga sodobnim malčkom v svetu digitalne tehnologije odtegujemo. Zato smo pripravili nekaj postavk, na katere se lahko opirate, ko boste razmišljali o tem, ali, kdaj in kako so pametni telefoni najbolj primerni za uporabo.

 

Današnja otroštva so drugačna

Ker so pametni telefoni že tako vsakdanji del naših življenj, je po našem mnenju seveda pravilno, da zanje vedo tudi že otroci. Vedo, da pač obstajajo in da so uporabna naprave. Še vedno pa to ne spremeni dejstva, da so za optimalni razvoj otrok pomembne dejavnosti, kot so gibanje, usvajanje vsakdanjih veščin, poznavanje praktičnih stvari, branje knjig, pogovor in podobno. Tudi današnji otroci torej potrebujejo svež zrak, gibanje zunaj in divjanje po lužah, kljub temu pa jim lahko mimogrede poveste tudi za naprave, kot so pametni telefoni.

Ni pa seveda treba, da mu to napravo po nepotrebnem dajete v roke. Znano namreč je, da lahko povzročijo celo odvisnost in kaj kmalu bo vaš otrok lahko ure in ure preždel v svoji sobi s pametnim telefonom v roki! Tega pa si najbrž ne želite. Otroci naj vedo, da so pametni telefoni pač del naših življenj, na vas pa je, da imate pod nadzorom njihovo uporabo.

Da bi že majhnemu otroku kupili pametni telefon, je tako povsem nepotrebno, saj ga takrat ne potrebuje. Ko postane samostojnejši, ga bo mogoče potreboval, da vas bo poklical (ali vi njega), ko bo zdoma, sicer pa strokovnjaki pravijo, da otrok vsaj do 14. leta ne bi smel biti lastnik pametnega telefona!

Bodite dober vzor

Kje je torej tista meja, ko boste otroku rekli, da mu pametnega telefona ne boste kupili? Težko je določiti. Omenili smo, da morajo vedeti za njihov obstoj, seveda pa je tudi na vas samih, da telefon v času, kos te z otroki, pustite ob strani in ga uporabite res le, ko je to nujno – ne pozabite, zgledi vlečejo! Nikakor to ne pomeni, da morate otroka izolirati od teh naprav, ne nazadnje se tudi otrok ne počuti dobro, če celoten razred ve, kaj so to pametni telefoni, on pa ne.

Vsekakor pa postavite jasne meje, kdaj, kako pogosto in koliko časa naj otrok pametni telefon uporablja. Kupite pa mu ga res šele takrat, ko ga bo potreboval, ne zato, da mu bo predstavljal zabavo in preganjanje dolgčasa. Naj si namesto tega raje poišče kakšno družbo ali zanimivo igro. Če boste sami ravnali tako, mu bo tovrstno vedenje nekaj povsem običajnega.

Recent Posts