Pametni telefoni – kako jih primerno zaščititi?


Pametni telefoni

Pametni telefoni so postali nepogrešljiv del vsakdanjika, saj nam omogočajo ne le klicanje in pošiljanje SMS-sporočil, temveč tudi pošiljanje elektronske pošte, torej uporabo spleta, in seveda uporabo številnih aplikacij, ki si jih na telefon naložimo po lastnih željah. Ob njegovi široki uporabnosti je seveda povsem običajno, da si življenja brez njega več ne znamo predstavljati, hkrati pa pametni telefoni mnogim predstavljajo tudi kar konkreten finančni zalogaj. To je seveda odvisno od tega, kakšnega želite, če bi ga radi čim dlje ohranili pri življenju, pa ga je vsekakor treba dobro zaščititi.

Kar se tiče mehanske zaščite, so vam seveda na voljo številni ovitki in etuiji za pametne telefone, seveda pa tovrstna zaščita še ni vse. Premalokrat pomislimo na zaščito druge vrste, ki je zaščita naših podatkov, na primer. Pametni telefoni namreč pogosto predstavljajo neposreden vpogled v našo zasebnost – samo pomislite na številna SMS-sporočila, fotografije, elektronsko pošto in družabna omrežja, do katerih lahko kot uporabnik nekega pametnega telefona dostopate. Zato priporočamo, da kar dobro razmislite o tem, kako svoj telefon zaščititi do te mere, da tudi, če pride do neljubega dogodka, kot je na primer izguba telefona ali celo kraja, drugi ne morejo dostopati do vaših podatkov.

In kako se lahko pametni telefoni zaščitijo?

Navedli bomo le nekaj idej, kako lahko svoj telefon zaščitite.

Vse to lahko naredite sami:

  • Zaklepajte telefon z geslom – pa naj bo to številka, določen vzorec po številčnici ali zaklepanje na prsti odtis. Večina telefonov se sicer zaklene samodejno, na vas pa je, da poskrbite za ustrezno zaščito, pozorni pa bodite tudi na možnost zaklepanja posameznih aplikacij, ki lahko vsebujejo občutljive podatke.
  • Pametni telefoni lahko imajo protivirusni program – podobno, kot vaš računalnik. Ne nazadnje je pametni telefon nekakšen manjši računalnik in je kot tak lahko podvržen resnim grožnjam. Izberite primerno mobilno aplikacijo za vaš operacijski sistem.
  • Pametno izbirajte aplikacije – niso vse enako zanesljive, lahko so celo škodljive in prav lahko se zgodi, da ogrozijo vaš pametni telefon. Prav tako bodite pozorni na to, katere podatke od vas te aplikacije zahtevajo. Če niste prepričani, da bi ji zaupali, je raje na naložite. Pametni telefoni so morda res ‘pametni’, a še vedno so orodje v vaših rokah!
  • Izbris podatkov na daljavo – da, tudi to je mogoče. Sodobni telefoni (oziroma aplikacije) omogočajo zaščito podatkov na tak način, da jih izbrišete, če telefon izgubite ali pa vam ga ukradejo. V kolikor se odločite za izbris podatkov na daljavo, pa prej seveda ne pozabite ustvariti varnostne kopije teh podatkov, ki vam bo omogočila, da boste še vedno imeli na voljo vse tiste fotografije s telefona, ki si jih tako radi ogledujete.

Pametni telefoni so, kot vemo, res praktične naprave, a ne dovolite, da prežamejo vse sfere vašega življenja, prav tako poskrbite, da bo ta naprava ves čas varna z vseh vidikov.

Recent Posts