Kako deluje aplikacija Ostani zdrav?


Že imate na telefonu naloženo aplikacijo, ki vam omogoča spremljanje stikov z osebami, okuženimi s koronavirusom? Aplikacija Ostani zdrav je s trgovine Google Play brezplačno preneslo že preko 100.000 uporabnikov.

Koronavirus je pri nas in po svetu postal že del vsakdana. Proti njemu se borimo na najrazličnejše načine, med drugim tudi z uporabo aplikacije Ostani zdrav, ki beleži stike z okuženimi osebami.

Aplikacija Ostani zdrav je namenjena opozarjanju uporabnikov, da so bili v stiku z okuženo osebo. Tako lahko uporabnik začne intenzivneje upoštevati nekatere preventivne ukrepe, da prepreči nadaljnje širjenje okužbe, če se je morda okužil tudi sam (omeji fizične stike z drugimi ljudmi, nosi masko, intenzivneje si umiva in razkužuje roke).

Kako deluje aplikacija?

Če ste okuženi in imate na svojem pametnem telefonu nameščeno aplikacijo Ostani zdrav, se lahko na Nacionalni inštitut za javno zdravje oziroma NIJZ obrnete s prošnjo za posebno desetmestno TAN kodo. Nato imate omejen čas, da to kodo vnesete v svojo aplikacijo. Sprva je bila TAN koda veljavna eno uro, kasneje pa so zaradi epidemiološke situacije ta čas podaljšali na tri ure. Aplikacija deluje preko Bluetooth tehnologije, kar pomeni, da mora imeti uporabnik ves čas uporabe aplikacije, če želi koristiti njene prednosti, imeti prižgan Bluetooth.

Aplikacija Ostani zdrav po prejemu kode njeno pravilnost preveri na strežniku. Strežnik v primeru, da ugotovi, da je vnesena koda pravilna, izda potrdilo o okuženosti, ki ga pošlje na aplikacijo okuženega uporabnika, ki je kodo vnesel. Aplikacija, nameščena na telefonu okužene osebe, nato na centralni strežnik pošlje svoje dnevne ključe oziroma oddajne kode. Kode ostanejo na strežniku 14 dni, nato pa se izbrišejo.

Aplikacija Ostani zdrav na vseh telefoni preverja podatke o tem, kateri ključi so „okuženi“ oziroma pripadajo telefoni okuženega uporabnika in te informacije še navzkrižno preverja s ključi telefonov, s katerimi je bil telefon uporabnika v stiku. Če med tem preverjanjem najde okužen ključ, preračuna izpostavljenost in vam javi, ali ste bili izpostavljeni tveganju. Če ugotovi veliko izpostavljenost, vas bo aplikacija obvestila, da ste bili v stiku z okuženo osebo in da so potrebni določeni samozaščitni ukrepi.

Ali mi aplikacija pokaže, s kom sem bil v stiku?

Ne. Aplikacija Ostani zdrav ne beleži podatkov o telefonih in njihovih uporabnikih, temveč zgolj naključno generirane ključe, ki se ves čas menjajo. Tako vas opozori, da ste bili v stiku z okuženo osebo in kako dolgo je trajala ta izpostavljenost, ne more pa vam posredovati podatkov o okuženi osebi, saj jih tudi sama „nima“.

Aplikacijo lahko uporablja skoraj vsak. Aplikacija Ostani zdrav namreč deluje na pametnih telefonih z novejšim operacijskim sistemom (od Android 6 naprej) in na telefonih, ki uporabljajo operacijski sistem iOS (od iPhona 6s naprej).

Je aplikacija Ostani zdrav 100-odstotno učinkovita?

Žal ne. Aplikacija Ostani zdrav deluje na prostovoljni bazi, kar pomeni, da je število uporabnikov še vedno relativno majhno. Aplikacija nima podatkov o vseh okuženih, ampak zgolj o tistih, ki imajo nameščeno aplikacijo in so vanjo prostovoljno vnesli desetmestno kodo, zato je predmet številnih kritik, da zaradi slabe pokritosti uporabnikom daje lažen občutek varnosti. Spodbuja se čim večja uporaba aplikacije med mladimi, ki so po do sedaj zbranih epidemioloških podatkih glavni prenašalec koronavirusa, če že ne med najhujšimi žrtvami. Poleg tega Bluetooth, ki mora biti ves čas prižgan, da aplikacija deluje, negativno vpliva na življenjsko dobo baterije, kar lahko nekatere lastnike pametnih telefonov odvrne od uporabe aplikacije.

Z aplikacijo torej lahko vsaj deloma spremljamo stike z okuženimi, še vedno pa ne predstavlja najboljše možne rešitve za trenutno epidemiološko situacijo v Sloveniji. Ustvarjalci aplikacije in njen založnik (NIJZ) poudarjajo, da je potrebno upoštevanje tudi drugih ukrepov (omejitev stikov, še posebej z najranljivejšimi člani družbe, dosledna uporaba mask ter higiena rok in kašlja), da zajezimo širjenje koronavirusa pri nas.

Recent Posts